Utrikes

Expert: Talibanernas makt kommer att öka

Medlemmar ur talibanernas delegation anländer till fredsförhandlingar i Rysslands huvudstad Moskva i mitten av mars i år.
Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes Vad kommer att hända med Afghanistan när de internationella styrkorna drar sig ur landet?
TT ringde FOI:s forskningsledare Helene Lackenbauer för att reda ut.
PREMIUM

Hur oväntade är de uppgifter som nu kommer från USA?

– Inte särskilt. (USA:s president Joe) Biden ärvde tillbakadragandet från sin föregångare Donald Trump. Trump ville dra tillbaka styrkorna redan 2018 men blev övertalad att istället sätta sig i samtal med talibanerna. I de samtalen kom man fram till att USA skulle dra tillbaka sina trupper senast i maj i år.

Nu skjuts alltså datumet för tillbakadragandet upp. Varför är det satt till just den 11 september?

– Det är symboliskt, man vill påminna om varför man en gång etablerade en militär närvaro i landet. I samtalen i fjol ingick även ett krav att Afghanistan inte ska bli en fristad för terrorister som kan hota USA och deras allierade.

Vilken roll fyller de utländska styrkor som finns i landet? Och vad händer rent praktiskt när de försvinner?

– Den största delen av styrkorna är inte stridande utan de tränar och utbildar den afghanska försvarsmakten. Nato skickade hem de flesta stridande styrkorna redan 2014. När utbildarna skickas hem återstår att se hur det blir med den afghanska armén – kommer de etniska grupper som tidigare dominerat armén att fortsätta göra det? Kommer den att splittras? Och vem kommer att få makten över den?

Vad kommer att ske politiskt i Afghanistan efter tillbakadragandet?

– Talibanerna vägrar samtala med den afghanska regeringen innan de utländska styrkorna har lämnat. När detta väl sker tror jag att regeringen och talibanerna kommer att sätta sig vid förhandlingsbordet och nå en lösning där man delar makten på något sätt.

Är inte regeringen och talibanerna svurna fiender?

– Nej det är en allt för förenklad bild. Afghanistan är ett fragmentiserat land uppdelat mellan olika etniska intressen. Talibanerna har vuxit fram i de pashtun-dominerade områdena i syd och öst och driver på den hederskodex som finns i de här grupperna. Stora delar av dagens konflikt hade kunnat undvikas om talibanerna tagits med i de fredsförhandlingar som hölls 2001 i Bonn, men det vägrade USA.

Om talibanerna får mer makt i landet – vad skulle detta innebära för säkerheten?

– Ett eldupphör mellan regeringen och talibanerna skulle minska våldet betydligt. Det innebär dock inte nödvändigtvis att det blir fredligt och lugnt då det finns fler andra grupper som strider mot regeringen, exempelvis IS, som även talibanerna strider emot.

Skulle ett ökat talibaninflytande innebära sharia-lagar?

– Det är ett krav från talibanerna att det ska bli mer religiös styrning, mer som i Iran. Men man ska komma ihåg att även Afghanistans nuvarande lagstiftning har sitt ursprung i islam och på flera sätt inte är helt överensstämmande med det som vi ser som mänskliga rättigheter. Samhället styrs starkt av traditioner och det finns ett djupt rotat motstånd att staten ska lägga sig i det som ses som klaners eller familjers privata angelägenheter.

Hur ser läget ut för mänskliga rättigheter i landet nu och framöver?

– Sedan USA gick in i landet 2001 har mycket ändrats, medellivslängden har ökat, fler barn går i skola, en basal infrastruktur har kommit på plats. När talibanerna försvann från makten kunde många stora internationella organisationer återkomma till landet och jobba med återuppbyggnad. Vissa av de senaste årens vinningar kommer tveklöst rullas tillbaka nu när styrkorna lämnar.

Ida Vanhainen/TT

Afghanistanexperten Helene Lackenbauer (längst till höger) talar under ett möte om Afghanistan som svenska FN-förbundet arrangerat. Arkivbild.
Afghanistanexperten Helene Lackenbauer (längst till höger) talar under ett möte om Afghanistan som svenska FN-förbundet arrangerat. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Utrikes

Nya rekordet: Nästan 4 000 döda på en dag

En begravning pågår i bakgrunden, krematorieeld i förgrunden på denna bild från Bengaluru i Indien.
Foto: Aijaz Rahi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Covid-smittan fortsätter att växa oroväckande i Indien. Torsdagens dygnssiffra är åter ett nytt rekord, 3 980 döda det senaste dygnet enligt myndigheternas statistik.

Det innebär över 230 000 covid-relaterade dödsfall totalt i landet hittills.

Även antalet registrerade nya fall är nytt dygnsrekord, 412 000. Den siffran anses dock osäkrare än antalet döda, eftersom det rapporteras om svårigheter med provtagningen på många håll i jättelandet.

I absoluta tal ligger Indien trea i världen i antalet döda i pandemin, efter USA och Brasilien.

Eftersom det bor nästan 1,4 miljarder människor i Indien är läget relativt sett inte värre än i en del andra länder.

Antalet döda per miljon invånare den senaste veckan är i Indien 13, vilket kan jämföras med att Sverige har 9, enligt Statistas sammanställning.

Värst i världen just nu är det i Nordmakedonien och Uruguay, som båda ligger på 105 döda per miljon den senaste veckan.

Ändå innebär Indiens storlek en utmaning för den globala virusstrategin – var fjärde covid-dödsfall i världen sker just nu i Indien, har världshälsoorganisationen WHO konstaterat i veckan.

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Vaccintvekan driver fram udda lockbeten i USA

Den avtagande vaccinationstakten i USA oroar, men här får Seattle Mariners-supportern Hunter Moreira sitt covidvaccin före basebollmatchen mot Baltimore Orioles.
Foto: Ted S Warren/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fri öl, gratis munkar, sparobligationer, kontanter.
Uppfinningsrikedomen är stor när vaccinationscentraler i USA försöker locka tveksamma medborgare till första sprutan mot covid-19.
PREMIUM

President Joe Bidens mål är att 70 procent av USA:s vuxna ska fått minst en dos till självständighetsdagen den 4 juli.

Sex av tio vuxna är vaccinerade eller avser att bli det, enligt en undersökning gjord av organisationen Kaiser Family Foundation. Övriga vill vänta eller avvisar tanken på att ta vaccin.

Under april rapporterade lokalmedier runt om i landet om en tilltagande vaccintvekan. Skulle trenden hålla i sig får USA svårt att nå den åtråvärda flockimmuniteten.

Obokade tider

Att efterfrågan på vaccin fallit syns tydligt. Tiotusentals vaccindoser ligger oanvända hos vaccinatörerna när folk inte längre bokar in sig. På sina ställen finns hur många lediga tider som helst.

– Vi vet att det finns miljoner amerikaner som behöver lite uppmuntran för att ta sprutan, sade Joe Biden häromdagen.

För att vända den oroande utvecklingen samarbetar statliga, delstatliga och lokala myndigheter med apotek, restauranger, bryggerier, mataffärer och idrottslag för att få folk att vaccinera sig.

New Jerseys guvernör Phil Murphy har lanserat ett "Shot and a Beer"-program som lockmedel. Delstatsinvånare som fyllt 21 år och visar upp ifyllda vaccinationskort hos ett bryggeri har en fri öl att hämta ut.

Ett liknande agn finns i Connecticut. Där bjuder deltagande restauranger vaccinerade på en fri drink.

Pengar i näven

I West Virginia är lockbetet 100 dollar i sparobligationer till personer mellan 16 och 35 år.

– Våra unga inser nog inte i dag hur viktiga de är för att kunna bli av med det här. Jag har försökt komma på ett sätt som verkligen motiverar dem, och oss, att passera puckeln, säger guvernör Jim Justice.

– De tar inte vaccinet så snabbt som vi vill. Om vi verkligen vill få saker och ting gjorda, måste vi få våra yngre vaccinerade.

I Maryland gäller 100 dollar i näven för delstatsanställda – men då måste de acceptera vilket godkänt vaccin som helst.

Bagerikedjan Krispy Kreme Doughnuts erbjuder en gratis glaserad munk till den som kan visa upp ett vaccinationskort i någon av butikerna.

Utrikes

Biden: Minirevolution i Republikanerna

USA:s president Joe Biden vid en frågestund i Vita huset på onsdagen.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s förre president Donald Trump försöker orubbligt behålla sitt grepp om Republikanerna. Den nya presidenten Joe Biden säger nu att han med oro och förvåning ser på slitningarna inom oppositionspartiet.
PREMIUM

– Det verkar som att det republikanska partiet försöker hitta sin väg och att de är mitt i en betydande minirevolution, sade presidenten till journalister i Vita huset på onsdagskvällen.

Uttalandet kom efter det att Donald Trumps falang inom Republikanerna hade trappat upp försöken att avsätta Liz Cheney, som är partiets tredje mäktigaste ledamot i representanthuset.

"Liz Cheney är en vapenskramlande stolle som inte har någon plats i det republikanska styret", sade Trump i en hätsk kommentar under onsdagen.

Cheney har visserligen haft en starkt konservativ förankring inom Republikanerna, men sedan hon fördömde Trumps upprepade lögner om valfusk och röstade för att han skulle ställas inför riksrätt är hon ett hett villebråd för expresidentens anhängare.

Biden kommenterar det hela med uttalanden om att ingen kan dra sig till minnes en liknande situation inom det republikanska partiet, och att det är viktigt att partiet enas.

– Vi behöver verkligen Republikanerna. Vi måste ha två partier. Det här är inte hälsosamt.

– Republikanerna är längre ifrån att hitta sin identitet än jag trodde att de skulle vara vid det här laget, tillade han.

I en debattartikel i Washington Post svarar Cheney på Trumps uttalande och säger att Republikanerna står vid ett vägskäl:

"Republikaner måste bestämma sig för om man ska vara vår konstitution trogen," eller "ansluta sig till Trumps korståg för att ogiltigförklara och riva upp det legitima utfallet av 2020 års val".

Utrikes

Löfven: EU inte bara en marknad

Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens dåvarande ordförande Jean-Claude Juncker vid EU:s sociala toppmöte i Göteborg 2017. Nu följs mötet upp med ett liknande toppmöte i Portugal.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utrikes
Utrikes EU ska bli mer rättvist – men med mjuka steg, hoppas statsministern inför ännu ett toppmöte med fokus på sociala frågor och arbetsmarknaden.
Fast kritikerna vill dra i nödbromsen.
PREMIUM

Stefan Löfven (S) är högst konkret en orsak till att EU blivit mer intresserat av det sociala.

– Upprinnelsen var ett samtal mellan mig och dåvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker om behovet av att se till att människor far väl av utvecklingen så att välfärden fördelas på ett rimligt sätt. Gör den inte det så får vi ett motstånd mot utveckling i allmänhet, mot EU och mot politiken och det tjänar vi inget på, säger statsministern i en TT-intervju via webben.

Samtalet med Juncker banade väg för EU:s sociala toppmöte i Göteborg 2017. Där enades stats- och regeringscheferna om vad som nu kallas för en "social pelare", med 20 allmänna principer om vad man borde sträva mot när det gäller arbetsmarknaden, socialt skydd och arbetsvillkor.

Möte i Portugal

Nu ska pelaren stärkas ytterligare vid ännu ett socialt toppmöte, den här gången i portugisiska Porto under fredagen.

"Uppfyllandet av principerna . . . är nödvändiga för att garantera skapandet av fler och bättre jobb för alla", heter det bland annat i det som föreslås bli ett gemensamt uttalande efteråt.

Rent konkret är det inte mycket som det ska beslutas om i Porto. En handlingsplan från EU-kommissionen ska välkomnas, med löfte om att medlemsländerna på kommande toppmöten årligen ska stämma av hur långt man kommit när det gäller att uppfylla de olika principerna – om allt från rätten till pension och stöd för hemlösa till lika lön för lika arbete och barndagvård till rimligt pris.

"Dra i bromsen"

Regeringen talar flitigt om att det inte handlar om att beordra saker centralt från Bryssel.

– Ska det här få bäst verkan ska man göra det inom de strukturer och system och förutsättningar som man har inom respektive land. Det är då man snabbast uppnår resultat. Det behöver inte innebära ny EU-lagstiftning, men samordning – absolut, säger Löfven till TT.

Oppositionen har dock varit starkt skeptisk ända sedan början och tycker att EU ska hålla sig borta helt och hållet från arbetsmarknads- och socialområdet.

EU-parlamentsledamoten Sara Skyttedal (KD) hade helst sett att det inte hölls något socialt toppmöte över huvud taget.

– Det riskerar skapa legitimitet för framtida förslag som är skadliga för EU-samarbetet. Man behöver dra i nödbromsen ordentligt och vara tydlig med att det här är politikområden som inte hör hemma på EU-nivå, säger Skyttedal.

Mer än en marknad?

Hon tycker att regeringen är naiv och använder en "kontraproduktiv taktik" när man talar sig varm för sociala frågor på EU-nivå, men samtidigt ogillar de förslag som sedan kommer.

– Det tycker nog inte alla går ihop. Den svenska regeringen bör erkänna att det var ett stort misstag som man begick i Göteborg 2017, säger Skyttedal.

Statsministern står dock på sig om det sociala.

– Det här är en nog så viktig del i EU:s utveckling. Det är inte bara en marknad med företag och kapital utan här är människorna i mitten. Politikens uppgift är att se till att förbättra människors villkor och liv. Det här är ett sätt att göra det på och visa att nu är det ni medborgare som är i centrum, säger Stefan Löfven.

Wiktor Nummelin/TT

Portugals premiärminister António Costa är värd vid veckans EU-toppmöten i Porto. Arkivfoto.
Portugals premiärminister António Costa är värd vid veckans EU-toppmöten i Porto. Arkivfoto.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Dra i nödbromsen, tycker EU-parlamentsledamoten Sara Skyttedal (KD) om arbetet med EU:s sociala pelare. Arkivbild.
Dra i nödbromsen, tycker EU-parlamentsledamoten Sara Skyttedal (KD) om arbetet med EU:s sociala pelare. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT

FAKTA

Fakta: Toppmötet i Porto

EU:s stats- och regeringschefer samlas under veckoslutet i Porto i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal.

* På fredagen hålls ett socialt toppmöte om vägen vidare för EU:s sociala pelare, med brett deltagande även från andra EU-instanser och arbetsmarknadens parter. Mötet inleds klockan 14, lokal tid, och ska mynna ut i undertecknandet av "Porto-deklarationen", där ledarna ger sitt stöd till principerna i den sociala pelaren. Efteråt håller stats- och regeringscheferna en informell arbetsmiddag.

* Lördagen inleds med ett informellt toppmöte för stats- och regeringscheferna under förmiddagen, följt av ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi via webben under eftermiddagen.

FAKTA

Bakgrund: EU:s sociala pelare

EU:s sociala pelare består av 20 icke bindande principer för bättre arbets- och levnadsvillkor. Rättigheterna är fördelade på tre områden: lika möjligheter och tillträde till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor samt socialt skydd och inkludering.

Här är några av principerna:

* Alla har rätt till en utbildning av god kvalitet, praktik och livslångt lärande som rustar dem för att delta fullt ut i samhället och klara av förändringar på arbetsmarknaden.

* Män och kvinnor har rätt till lika lön för lika arbete.

* Arbetare har rätt till rättvisa löner som möjliggör en anständig levnadsstandard.

* Barn har rätt till omsorg och förskola till rimlig kostnad.

* Alla som saknar tillräcklig egen försörjning har rätt till adekvat minimiersättning som säkrar en värdig tillvaro i livets alla skeden. För de som kan arbeta, ska ersättning kombineras med incitament för att komma in på arbetsmarknaden.

Utrikes

Skotsk självständighet i fokus på supertorsdag

Den skotska ledaren och SNP-ledaren Nicola Sturgeon hoppas stärka sitt mandat i självständighetsfrågan.
Foto: Jeff Mitchell/AP/TT
Utrikes
Utrikes En politisk temperaturmätare som bäddar för flera dramatiska uppgörelser – bland annat om skotsk självständighet och Englands röda mur. Det väntas när över 5 000 mandat står på spel under den brittiska supertorsdagen.
PREMIUM

Årets lokala- och regionala val är de största i Storbritannien sedan 1973. Val som skulle ha hållits förra året sköts upp på grund av pandemin och nu har omkring 48 miljoner väljare möjlighet att säga sitt om politiken för första gången sedan 2019.

I England står omkring 5 000 mandat i 143 kommunfullmäktige på spel medan Wales och Skottland väljer ledamöter till landsdelarnas regionala parlament. Dessutom ska borgmästare och polismästare röstas fram på flera håll.

Valen är en viktig temperaturmätare och ger en bild av det politiska läget i Storbritannien. Här är tre saker att hålla ögonen på under supertorsdagen:

Av alla brokiga frågor och beslut är valet till det skotska parlamentet Holyrood absolut hetast. De 129 platser som det röstas om har väckt nytt liv i debatten kring huruvida landsdelen skulle klara sig bättre utan Förenade kungariket (United Kingdom).

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon och hennes nationalistparti SNP hoppas vinna majoritet i parlamentet i Edinburgh. Det skulle innebära stärkt stöd för planen att hålla en andra folkomröstning om självständighet, i slutet av 2023 eller efter pandemin.

Vägen dit är dock allt annat än rak. Misslyckas SNP kommer regeringen i London att hävda att självständighetsdebatten är död. Och oavsett hur det går väntas inte Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gå med på en ny folkomröstning, eftersom skottarna fick en chans att säga sitt 2014 – då det blev nej till att bryta sig loss. Förespråkare för en ny omröstning menar dock att förutsättningarna har förändrats i och med brexit, eftersom en majoritet av skottarna ville stanna i EU.

Den en gång välmående stålstaden Hartlepool har bland den högsta arbetslösheten i landet och utsågs nyligen till Englands tionde mest eftersatta stad. Men nu är det inte stadens förfall som står i fokus utan fyllnadsvalet av en ny parlamentsledamot.

Hartlepool har aldrig valt en representant till parlamentet i Westminster som inte kommer från Labour. Men nu slåss oppositionspartiet för att försvara sina färger och valet i Hartlepool ses som ett kritiskt test av Keir Starmers ledarskap. Boris Johnson och hans Tories hoppas nämligen upprepa 2019 års framgångar då partiet fick många nya röster av traditionella Labourväljare i norra och centrala England.

Att det Konservativa partiet har lyckats locka till sig allt fler arbetare har skapat djupa sprickor i den tidigare ogenomträngliga "röda muren" av Labour-fästen. Ytterligare kritik väntar Starmer om inte Labour lyckas ta West Midlands och Tees Valley från sittande konservativa borgmästare och det vore ett betydande bakslag att förlora kampen om borgmästarkontoret i West Yorkshire, enligt nyhetssajten Politico.

När det kommer till den brittiska huvudstadens borgmästarval är frågan inte så mycket huruvida Sadiq Khan kommer att få förnyat förtroende som med hur stor marginal han kommer att vinna. Det blir allt svårare för Konservativa partiet att vinna staden och experter menar att det är först när Tories inte längre sitter i regeringsposition som det kan bli aktuellt med borgmästarposten igen.

Boris Johnson, som själv var Londons borgmästare i åtta år, kunde dock inte låta bli att kritisera Khans transportpolitik i slutet av en presskonferens som egentligen handlade om hanteringen av pandemin. Det uppmärksammade utspelet har av bedömare tolkats som att premiärministern fortfarande är djupt engagerad i stadens styre och samtidigt smärtsamt medveten om att hans parti inte kommer att vinna där.

Sofia Eriksson/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sparkar boll under ett besök i Hartlepool inför torsdagens fyllnadsval i staden.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sparkar boll under ett besök i Hartlepool inför torsdagens fyllnadsval i staden.
Foto: Ian Forsyth/AP/TT
Londons borgmästare Sadiq Khan har bland annat besökt en boxningsklubb under valrörelsen. Han väntas bli omvald.
Londons borgmästare Sadiq Khan har bland annat besökt en boxningsklubb under valrörelsen. Han väntas bli omvald.
Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

FAKTA

Fakta: Storbritanniens supertorsdag

Den 6 maj hålls val i stora delar av Storbritannien. Det gäller inte parlamentet i London, alltså makten på riksnivå, utan en rad andra politiska instanser.

I England röstar befolkningen om kommunfullmäktige och borgmästare.

I Skottland rör valet Holyrood, det regionala parlament som har döpts efter stadsdelen i Edinburgh där det är baserat.

Även i Wales ska invånarna välja nytt regionparlament, som där går under namnet Senedd Cymru.

Vallokalerna öppnar klockan 7 och stänger klockan 22, lokal tid. Med tanke på pandemin och det stora antal väljare runt om i landet kommer rösträkningen och tillkännagivandet av resultaten sannolikt att dra ut på tiden.

I de flesta val kommer rösterna inte att börja räknas förrän på fredag och i många av valen väntas resultat först under fredag eller lördag och i vissa fall på söndag. Resultat för val till polismästare väntas på måndag.

I några av valen väntas dock resultatet redan under natten till fredagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Utrikes

USA:s vilja att slopa vaccinpatent hyllas

En sjuksköterska förbereder vaccin från Pfizer. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19.
"Det här är ett stort ögonblick i kampen mot covid-19", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.
Själva beslutet fattas av Världshandelsorganisationen WTO.
PREMIUM

Kampen om att tillfälligt ta bort patentskyddet på vaccin för covid-19 har förts inom WTO av i huvudsak Indien, som just nu kämpar mot en enorm smittspridningsvåg.

Att ta bort patentskydden skulle främja tillgången på vaccin och öka den globala vaccinproduktionen. USA har hittills varit skeptiskt – fram tills nu.

"Regeringen har stark tilltro till skydd av immateriella rättigheter, men för att få ett slut på pandemin stödjer vi att dessa skydd upphävs för vaccin mot covid-19," skriver USA:s handelsrepresentant Katherine Tai i ett uttalande, rapporterar bland annat CNN.

Välkomnas

Beskedet välkomnas av bland andra Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, som kallar USA:s beslut historiskt.

"Att stödja ett undantag för patenträttigheter för vaccin är ett starkt exempel på amerikanskt ledarskap vid hanteringen av globala hälsokriser, skriver han på Twitter.

"Låt oss nu snabbt gå samman i solidaritet och bygga vidare på den uppfinningsrikedom och engagemang hos forskarna som har tagit fram livräddande covidvacciner," fortsätter WHO-chefen.

Långa förhandlingar

Det kan dock ta flera månader innan förslaget blir verklighet, eftersom det ska behandlas av WTO, där samtliga 164 medlemsländer måste vara överens. Hittills har över hundra länder ställts sig bakom det – och USA:s stöd ses som avgörande.

"Det här är en global hälsokris och coronapandemins extraordinära omständigheter kräver extraordinära åtgärder", skriver Katherine Tai, enligt Reuters.

Länder som Nya Zeeland och Australien gläds åt USA:s besked, medan Frankrike har sagt att man hellre ser ett system där rika länder donerar vaccin till fattigare länder.

Och att ta bort patentskyddet får kraftigt mothugg från läkemedelsindustrin.

"Ett slopande är den enkla men felaktiga lösningen på ett komplext problem" skriver läkemedelstillverkarnas internationella lobbygrupp IFPMA i ett uttalande, rapporterar AFP.

Susanna Persson Öste/TT

Utrikes

FN varnar för global brist på barnmorskor

Barnmorskor i Guatemala vid en covidvaccinering. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En akut global brist på barnmorskor står för dörren, varnar FN som framhåller att miljontals liv kan räddas om underskottet åtgärdas.

Det behövs runt 900 000 barnmorskor, en tredjedel av det nödvändiga globala behovet, enligt en studie från FN:s befolkningsfond, Världshälsoorganisationen WHO och Internationella barnmorskekonfederationen.

"Covid-19-krisen har bara förvärrat problemen. Hälsobehoven för kvinnor och nyfödda hamnar i skuggan när förlossningstjänster stängs ner och barnmorskor i stället omplaceras till andra vårdområden", heter det FN:s uttalande om studien, som omfattar 194 länder.

Uppskattningen är att bristen orsakar cirka 4,3 miljoner dödsfall per år – som hade kunnat undvikas om tillräckligt många barnmorskor fanns tillhanda. FN pekar på ojämlikhet som en inte erkänd orsak till bristen.

Utrikes

Äntligen lyckad flygning för Space X-raket

På femte försöket har Space X lyckats flyga och landa en prototyp för sin Starship-raket. Den lyckade manövern skedde natten mot torsdag svensk tid.
Foto: Space X via AP/TT
Utrikes
Utrikes Det blev femte gången gillt. Efter fyra misslyckade försök att flyga och sedan landa prototyper för Space X raket Starship, har till slut den femte prototypraketen landat säkert på basen i Boca Chica i södra Texas.
PREMIUM

Starship är tänkt att användas för att flyga till Mars och de fyra tidigare försöken slutade alla i explosioner vid landningen.

När Nasa i mitten på april dessutom meddelade att man vill använda raketen för kommande bemannade resor till månen ökade pressen på Elon Musks rymdprojekt ytterligare.

Under flygningen nådde prototypraketen, som har fått namnet SN15, en höjd på 10 kilometer och den utförde flera flygmanövrar innan den landade säkert. Space X vd Elon Musk twittrade om den lyckade flygningen strax före klockan 01, svensk tid.

Utförandet var dock inte helt perfekt. Några lågor slog upp från den 50 meter höga rymdfarkosten strax efter landning, men dessa kunde snabbt släckas med hjälp av vattenkanoner.

I Space X webbsändning tonades lågorna ner med orden "det är inte ovanligt för den typen av metanbränsle som vi använder," och man lade till att raketen fortfarande är under utveckling.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL